Wetenschapscommunicatie en een terugblik op 100 Bosrevues
Wetenschapscommunicatie en een terugblik op 100 Bosrevues
online bekijken
Bos Plus
Bosrevue 100

100 Bosrevues en enkele gedachten over wetenschapscommunicatie

Heuglijk nieuws: vandaag rolt onze 100ste Bosrevue van de digitale persen. Reken daar ook nog de Groene Band bij, de voorloper van de Bosrevue, en je weet dat BOS+ al meer dan 50 jaar nieuwe wetenschappelijke kennis en inzichten over bos en bomen naar een breed publiek vertaalt. Doorheen de jaren onderging het medium uiteraard een aantal gedaantewissels: van een gestencild blad dat nog naar verse inkt rook wanneer het bij u in de bus viel, vervelde het tot het wetenschapsnieuws dat we u vandaag digitaal, gratis en makkelijk toegankelijk presenteren. Nog elke maand komen er lezers bij, en ik laat me vertellen door experten dat de doorklikratio’s naar de artikels telkens indrukwekkend hoog zijn. Waarvoor natuurlijk onze oprechte dank!

Ook onze auteurs doorheen al die jaren zet ik heel graag even in de bosbloemetjes. Zonder hen geen Bosrevue! En sta me toe hier ook even mijn collega’s van het redactiecomité (en hun voorgangers van vele vele jaren) te vermelden, want zij zorg(d)en er achter de schermen natuurlijk voor dat het afgewerkt product met grote regelmaat in uw brievenbus viel of in uw mailbox ploinkt. In wat volgt, geven we u ook enkele frappante cijfers mee over wat 100 Bosrevues zoal verteld en betekend hebben.

In dit edito wil ik het echter even hebben over de fundamentele reden waarom we de Bosrevue eigenlijk reeds al die jaren uitgeven. Onze “mission statement” geeft het heel mooi weer: “De Bosrevue vertaalt wetenschappelijk bosonderzoek naar praktische beheertoepassingen op het terrein.” Laagdrempelige wetenschapscommunicatie over actuele, state of the art, kennis over bosbeheer en -ecologie is dus ons doel. Laat ons daar even dieper op ingaan.

Lees verder
100 Bosrevues: Terugblik op de geschiedenis met cijfers

September 2002. De eerste Bosrevue verschijnt. Een tijdschrift van 12 pagina’s. De hoofdartikels? “Toekomstbomen: Een handig hulpmiddel voor bosbeheerders?”, “Bosgroepen en duurzaam bosbeheer” en “De gezondheidstoestand van het bos in Vlaanderen”.

Lees verder
Danku’s!

Die 100 bosrevues hebben zichzelf natuurlijk niet geschreven. Een cijfer dat daarom niet mag ontbreken is het aantal auteurs: maar liefst 274 verschillende mensen schreven (mee aan) één of meerdere artikels. Als eerste dus een grote dank u aan alle auteurs die zich inzetten voor de Bosrevue over de voorbije 20 jaar.

Lees verder

En nu, nog eens 100. Help je mee?

We kijken tevreden terug op de afgelopen 20 jaar en dromen van een volgende 20. Daarvoor hebben we u nodig.

Wenst u reviewer te worden, een artikel te schrijven of heeft u algemene feedback? Laat het ons weten via bert.peeters@bosplus.be.

Daarnaast appreciëren we het steeds mocht u reclame maken voor de Bosrevue in uw omgeving.

Tenslotte zou u ons sterk helpen door uw mening te geven in de onderstaande korte vragenlijst.

Lees verder
Online bekijken   |   Uitschrijven