Faciliteert het rijke strooisel van Amerikaanse vogelkers de diktegroei van zomereik?
Faciliteert het rijke strooisel van Amerikaanse vogelkers?
online bekijken
Bos Plus
Bosrevue 100
Bospest of bosboom: Faciliteert het rijke strooisel van Amerikaanse vogelkers de diktegroei van zomereik?

Bodemverzuring heeft in Nederland en Vlaanderen geleid tot minder vitale boomgroei. Het planten van bomen met rijkstrooisel blijkt een veelbelovende strategie te zijn om de bodemkwaliteit in bossen met arme, zure bodems te verbeteren. In het kader van het project Correlatief onderzoek Rijkstrooiselsoorten in Natuurgericht Bosbeheer onderzochten we het effect van de aanwezigheid van Amerikaanse vogelkers op de diktegroei van zomereik.

Lees verder
Klumpen of plantcellen: enkele terreinervaringen

Ik kwam voor het eerst in aanraking met plantcellen op een Pro Silva excursie in 2007 nabij Marche-en-Famenne (coverfoto). Mogelijk is dat plantschema eerder in één of andere cursus bosbeheer aan bod gekomen, maar daar in Marenne is het blijven plakken.

Er liep toen een project in Wallonië om een nieuw elan aan natuurgetrouw bosbeheer te geven, waarbij verschillende voorbeeldpercelen uitgewerkt werden. Om te tonen dat het niet onmogelijk is.

Niet te veel kosten maken bij het planten, maar wel in een dicht verband om een goede stamkwaliteit te verzekeren, het leek me wel verstandig. Welke soorten, hoeveel bomen, vierkant of spiraalvormig, begeleidende soorten,...? Niemand die het toen kon zeggen.

Wandel even mee door een tiental jaren probeersels, successen en teleurstellingen met klumpen.

Lees verder
Praktijkbossen voor klimaatslim bosbeheer

Klimaatverandering is niet weg te denken uit de actualiteit. Wereldwijd zijn wetenschappers, politici en vele bezorgde burgers en organisaties er intensief mee bezig. Bossen kunnen een belangrijk onderdeel van de oplossing vormen in de opname van CO2 en het bufferen van extremen. Tegelijkertijd ondervinden zij zelf al negatieve effecten van klimaatverandering, ook in onze streken. Denk maar aan extreme weerfenomenen zoals de lange periode van droogte in de jaren 2018-2019 met vervolgens ziekten en plagen die daar handig op in hebben gespeeld zoals de letterzetter in de fijnspar bestanden met massale sterfte tot gevolg.

De drie Antwerpse Bosgroepen en BOS+ staken in de zomer van 2021 de koppen bij elkaar en schreven een project uit rond dit thema. Samen met partners Stichting Kempens Landschap en provincie Antwerpen gaan we voor het uitbouwen van 12 locaties met ‘voorbeeldbossen’ voor klimaatslim bosbeheer in de provincie Antwerpen. Het is de bedoeling dat deze voorbeelden als inspiratie dienen voor andere boseigenaren, experts en beheerders zodat klimaatslim bosbeheer breder zal worden toegepast. Ook het algemene publiek, met een extra focus op kinderen, wordt op een interactieve manier betrokken met het uitwerken van vier klimaatvriendelijke belevingsbossen.

Lees verder
Pro Silva excursie: Heverleebos en Meerdaalwoud - vrijdag 20 mei 2022

Tijdens deze derde Pro Silva excursie trekken we naar het Heverleebos en Meerdaalwoud. Twee klassiekers van het Vlaamse bosareaal.

We trekken er een hele dag op uit! Zo kunnen we én het Heverleebos (voormiddag) én het Meerdaalwoud (namiddag) bezoeken. Twee boscontexten met verschillende uitgangspunten en een verschillende aanpak. We worden rondgeleid door bosbeheerder van dienst: Marc Struelens (Natuur en Bos). Doorheen de excursie is er natuurlijk steeds ruimte voor discussie.

Om veel te kunnen zien, nemen we de fiets! U kan deze zelf voorzien of via uw inschrijving één reserveren door ons. In de voormiddag doen we 10 km richting Heverleebos en in de namiddag 9 km door Meerdaalwoud (Mollendaalbos).

Meer informatie

Bospraatje: Hoe krijg je meer groen in de stad? Dinsdag 31 mei 2022 - 20u

Kriebelt het om je omgeving om te toveren van grijs naar groen maar twijfel je nog hoe je dit kan aanpakken? In dit bospraatje slaan BOS+ en het Gents Milieufront (GMF) de handen in elkaar om te tonen hoe het kan, tegen welke problemen we aanlopen en hoe we uiteindelijk tot resultaten zijn gekomen.

Tijdens dit bospraatje gaan we in op het algemene belang van groen in de stad en we stellen u ook verschillende toegepaste voorbeelden voor. Sprekers van dienst zijn:

* Prof. Rik De Vreese: internationaal expert rond urbane vergroening. Werkt bij European Forestry Institute.
* Sanne Baeten: Legde als projectmedewerker BOS+ allerlei Wonderwoudjes aan in onze Vlaamse steden en gemeenten.
* Laure De Vroey: Zorgde als beleids- en projectmedewerker bij BOS+ voor vergroening binnen gevangenismuren.
* Dirk Waelput: Leidde als vrijwilliger bij het GMF het toekomstbomenproject in goede banen (zie foto).

LIVE IN ZAAL TOREKE TE GENT (VLOTSTRAAT 22) EN ONLINE VIA LIVESTREAM

Graag op voorhand inschrijven (zowel voor live als online deelname)!

Meer info en inschrijven

Pro Silva bij onze buren: datums excursies

Pro Silva leeft terug in Vlaanderen, en ook bij onze buren gaat het goed met de Pro Silva werkingen. Wie zin heeft om eens verder te kijken, kan terecht bij Pro Silva Wallonië en Pro Silva Nederland. Zij organiseren excursies op de volgende dagen:

- Pro Silva Nederland: 11, 12 en 13 mei; Putte, Nederland

- Pro Silva Wallonië: 23 mei; Vaux-Chavanne (Manhay)

Van beide excursies vindt u hieronder meer informatie.

Meer informatie
Online bekijken   |   Uitschrijven