Schrijven we de beuk te snel af?
online bekijken
Bos Plus
Bos Revue 88
Schrijven we de beuk te snel af?

Heel wat beuken, vooral in het open landschap en langs bosranden, hebben het lastig met de hitte en de droogte van de voorbije jaren. Door dit opvallende beeld verschijnen regelmatig doemberichten: de beuk zou vooraan in het rijtje staan van soorten die uit onze streken dreigen te verdwijnen door klimaatverandering.

Bovendien heeft de beuk geen al te goede reputatie op het vlak van biodiversiteit: beuk zou door zijn hoge schaduwdruk en slecht afbreekbaar strooisel de biodiversiteit van onze bossen bedreigen. Sommige beheerders kappen daarom gaten in beukenbossen om andere boomsoorten, zoals wintereiken, in de plaats aan te planten. We plaatsen bij deze aanpak een aantal kanttekeningen op basis van de wetenschappelijke literatuur over beuk en beukenbossen.

Lees verder
Online symposium Populier van Hier: maandag 23 november om 14 uur

Iedereen met interesse in bos en natuur komt wel eens in aanraking met populieren, cultuurpopulieren in het bijzonder. De ene wil ze graag planten, de andere wil ze liever voorgoed verwijderen.

De laatste decennia zagen we dat er steeds minder cultuurpopulieren werden aangeplant. Dit heeft veel te maken met een negatieve perceptie over populieren. Als je de bestaande wetenschappelijke literatuur er op naleest valt echter al snel op dat er economisch, landschappelijk én ecologisch wel veel goede redenen zijn om met populieren aan de slag te gaan. Dat is dan ook wat BOS+, de Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen geprobeerd hebben in Populier van Hier, een LEADER-project met steun van ELFPO. Van 2018 tot en met 2020 namen wij diverse acties om populieren te herwaarderen.

De resultaten van dit project willen we graag met u delen op maandag 23 november via een gratis webinar van 14.00 uur tot en met 16.30 uur!

Naast de projectresultaten mag u zich ook verwachten aan boeiende presentaties van
• Martijn Boosten, expert bosbeheer en houtmarkt in Nederland,
• Job Wittens, eigenaar van een jong, duurzaam houtbedrijfje met een échte korte ketenaanpak, en
• Glenn Deliège, landschapsfilosoof en docent aan HOGENT/KASK.

Klik hier voor meer info en om u in te schrijven!

Fotocredits: © Gert Arijs, dreef met populieren in het Raspaillebos te Geraardsbergen. 

Populier van Hier is een project met steun van ELFPO.

Online bekijken   |   Uitschrijven