Multifunctioneel beheer van ongelijkvormig hooghout
Multifunctioneel beheer van ongelijkvormig hooghout
online bekijken
Bos Plus
Bos Revue 91
Multifunctioneel beheer van ongelijkvormig hooghout: een analyse van 12 jaar dunningsoefeningen in de marteloscoop van Het Leen (Eeklo)

Dunnen is een belangrijke beheermaatregel bij het beheer van bossen. Door te dunnen wordt het stamtal in de opstand verlaagd en wordt de aanwas geconcentreerd op een kleiner aantal bomen. Zonder dunningen is de productie van zwaar kwaliteitshout onmogelijk. Dit op voorwaarde dat de dunning op een doordachte manier gebeurt.

Dunnen is echter een complexe maatregel waarbij rekening moet worden gehouden met talrijke aspecten, zonder de beheerdoelstelling uit het oog te verliezen. Een zorgvuldige en doordachte aanduiding van de dunningsbomen is dus van cruciaal belang. Het is vanzelfsprekend dat dit geen eenvoudige klus is en al zeker niet in complexe gemengde, ongelijkjarige en ongelijkvormige opstanden (‘ongelijkvormig hooghout’). Er bestaat niet zoiets als ‘de juiste’ dunning en er bestaat evenmin een overal toepasbaar recept. Gelukkig zijn er wel een aantal basisregels; de spelregels van het dunnen, zeg maar (Box 1). Om die regels in de vingers te krijgen, kunnen bosbeheerders (in spe) hun dunningsvaardigheden oefenen/trainen in een zogenaamde marteloscoop. In dit artikel worden de resultaten van de oefeningen aan het Labo Bos & Natuur van de Universiteit Gent sinds 2007 geanalyseerd.

Lees verder
De Revue gepasseerd | Veluwse Verkenningen

In Veluwse Verkenningen neemt Wim Huijser ons mee op zoek naar de ziel van het Veluwse landschap. Dat doet hij niet alleen, maar via 20 verkenningstochten waarop hij vergezeld wordt door evenveel mensen die een band hebben met de Veluwe. De verscheidenheid aan mensen is even groot als de verscheidenheid van de Veluwe zelf. Van terreinbeheerders en deskundigen tot bewoners die zich laten inspireren door de Veluwe. Tussen de wandelingen weeft hij zijn eigen herinneringen aan de Veluwe, van kind tot jongeman in legerdienst.

Lees verder

Aankondiging | Symposium Bosuitbreiding in Nederland - Hoe komen we van boskrimp naar bosgroei?

Met BOS+ kijken we ook graag eens over de grens en hoe het bosbeleid daar er uit ziet. Stichting Probos en Communicatiebureau de Lynx organiseren op donderdag 21 januari tussen 15.00 en 17.00 uur een online symposium over de vraag hoe in de komende jaren tot daadwerkelijke bosuitbreiding te komen in Nederland.

Er wordt de laatste jaren veel gesproken over bosuitbreiding in Nederland. De plannen rollen over elkaar heen, met de Bossenstrategie als klapstuk. Maar tot nu toe leidt dit nog nauwelijks tot groei van het areaal bos. Waar ligt dat aan en hoe zorgen we dat die bosuitbreiding er wel komt?

Het symposium is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Meer informatie
Online bekijken   |   Uitschrijven