Hernieuwde werking ‘Plant van Hier plantsoen’
Hernieuwde werking ‘Plant van Hier plantsoen’
online bekijken
Bos Plus
Bosrevue 99
Hernieuwde werking ‘Plant van Hier plantsoen’

De lancering van allerhande grootschalige projecten heeft de vraag naar plantsoen voor gebruik bij bosuitbreiding, herbebossing, houtkantenaanleg en landschapsontwikkeling de laatste jaren enorm doen stijgen. Voor Vlaanderen is er het bosuitbreidingsproject van minister Demir, dat tegen het einde van deze legislatuur (in 2024) 4000 ha bijkomend bos wil realiseren. Dit vereist heel wat extra plantmateriaal. Het ‘Plant van Hier plantsoen’ afkomstig van autochtone bomen en struiken, dat sinds kort (november 2019) wordt aangeboden overeenkomstig de hernieuwde werking, kan hierbij een rol van betekenis spelen. Zeker indien dit plantsoen wordt gebruikt om ecologische doelen te dienen. Maar ook op de langere termijn wil ‘Plant van Hier plantsoen’ een antwoord bieden op de vraag naar kwaliteitsvol en geschikt plantsoen. Hoe het deze rol kan opnemen, was onder meer onderwerp van een info- en netwerkmoment dat op 30 september 2021 te Leuven werd georganiseerd door het Agentschap Natuur & Bos (ANB) en de regionale landschappen. De presentaties van de sprekers en een samenvatting van de werksessies zijn raadpleegbaar via deze link: Info- en netwerkevent 30 sept 2021 - Nieuws – Plant van hier. In wat volgt wordt de ontstaansgeschiedenis, de recente ontwikkelingen en het belang van het Plant van Hier verhaal geschetst.

Lees verder
De Revue gepasseerd | Het ABC van het klimaat

Wanneer drie generaties samenwerken aan één boek, dan weet je dat het over een universeel thema gaat. Grootvader Hugo, dochter Ilse en kleindochter Amber bundelden de krachten om het complexe thema klimaatsverandering toe te lichten. Ze nemen de lezer mee in een alfabetische snelreis van agro-ecologie naar zuidpool. Onderweg gidsen ze met feiten, ideeën en eigen ervaringen. Dat maakt het boek zowel informatief als persoonlijk. Hoewel het een vluchtige tocht is, is het tegelijk een laagdrempelige manier om op een snelle manier een brede blik op het klimaat te krijgen. Jong en oud kan bijleren over de oorzaken en effecten van klimaatsverandering.

Lees verder

Aankondiging: Pro Silva Excursies: Save the dates

Na onze excursie op 9 november 2021 hebben we de smaak te pakken. We zijn volop volgende excursies aan het plannen.

Zet alvast in uw agenda:

-28 april: Dagexcursie in het universiteitsbos van KULeuven: Verjonging en omvorming van Kempense dennenopstanden in de praktijk: vergelijking van de opties. Onder leiding van Bart Muys en Eric Van Beek.

-20 mei: Dagexcursie in Heverleebos en Meerdaalwoud: Bezoek van de bossen met de fiets. Onder leiding van Marc Struelens In de volgende Bosrevues zal u de mogelijkheid hebben zich in te schrijven.

Bij deze doen we ook graag een oproep voor mensen die graag een rondleiding wensen te begeleiden. Contacteer Isaac.Lievevrouw@bosplus.be en Bert.Peeters@Bosplus.be

Lees verder
Online bekijken   |   Uitschrijven