Houtproductie in domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos
online bekijken
Bos Plus
Bosrevue 67
Houtproductie in domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos

Hout uit duurzaam beheerde bossen is een hernieuwbare grondstof die ook in Vlaanderen gegeerd is. We gebruiken allemaal hout, elke dag en vaak onbewust. Hout draagt bij aan de circulaire economie en een duurzame toekomst.

Het ANB streeft naar veerkrachtige en biodiverse bossen, met veel structuur, dood hout en boomsoortenvariatie. We stemmen ons beheer af op de ambitieuze Vlaamse en Europese natuurdoelen, met habitats voor verschillende soorten, waar ook mensen welkom zijn en rust vinden. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, hoeft dit geen belemmering te zijn voor houtproductie. Houtoogst en het bijbehorende bosbeheer zien wij als complementair aan en ondersteunend voor onze natuurdoelen. Bossen groeien doorgaans beter, zijn gezonder en leveren ons meer diensten als ze goed beheerd worden, en daar horen houtkap en bosverjonging nu eenmaal bij.

Lees verder
De Revue gepasseerd | de Meetjeslandse Bossen

Het Leen in Eeklo en het Drongengoed in Knesselare en Maldegem zijn bij velen gekend. Het zijn twee grote boscomplexen in het Meetjesland, het Noordwestelijke deel van de provincie Oost-Vlaanderen. Andere bossen in deze regio zijn veel minder gekend. Toegegeven, zoals op zoveel plaatsen in Vlaanderen moet je ook al redelijk inzoomen op kaarten om bossen te zien. In het boek geven de auteurs een mooi overzicht van enkele andere bospareltjes in het Meetjesland.

Lees verder
Online bekijken   |   Uitschrijven