De Revue gepasseerd | Het ABC van het klimaat

De Revue gepasseerd | Het ABC van het klimaat

25 januari 2022 om 15:00 door Sanne Baeten

ABC - VOORKant_bijgesneden.jpg

Wanneer drie generaties samenwerken aan één boek, dan weet je dat het over een universeel thema gaat. Grootvader Hugo, dochter Ilse en kleindochter Amber bundelden de krachten om het complexe thema klimaatsverandering toe te lichten. Ze nemen de lezer mee in een alfabetische snelreis van agro-ecologie naar zuidpool. Onderweg gidsen ze met feiten, ideeën en eigen ervaringen. Dat maakt het boek zowel informatief als persoonlijk. Hoewel het een vluchtige tocht is, is het tegelijk een laagdrempelige manier om op een snelle manier een brede blik op het klimaat te krijgen. Jong en oud kan bijleren over de oorzaken en effecten van klimaatsverandering.

De onderwerpen wisselen snel af zonder overgang, waardoor er minder diepgang is. Wie al langer met het thema klimaat bezig is, blijft misschien wel op een honger zitten. Al kan je altijd iets meenemen uit de tips van de familie Van Dienderen. Want werken aan oplossingen is geen dode letter voor hen. Elk vertellen ze over hoe zij met grote en kleine daden klimaatbewust proberen leven. De grote kracht is dat het 'ABC van het klimaat’ vooral geschikt is als startpunt in een kolossaal thema. Iedereen zal er inspiratie in kunnen vinden en het geeft ongetwijfeld zin om meer op te zoeken over bepaalde onderwerpen.

Praktisch

  • Titel: ABC van het klimaat
  • Auteurs: Ilse Van Dienderen, Hugo Van Dienderen, Amber Paris
  • Illustraties: Muse Paris
  • Uitgever: Willems Uitgevers
  • Prijs: € 17,00
  • Aantal pagina’s: 150
  • Verkrijgbaarheid: in de boekhandel, of bij grootouders voor het klimaat: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/abc/

Over de auteurs

Amber Paris (1996) is master taal- en letterkunde en leerkracht Nederlands en Engels. Ze is een geëngageerde scout en zetelt voor Groen in de districtsraad van Antwerpen. Als deel van de jongste generatie, de klimaatgeneratie, voelt ze de urgentie van de klimaatcrisis. Die zal ook sociaal en economisch moeten worden aangepakt. Daarom staat ze ten volle achter de burgerbewegingen zoals Youth for Climate.

Ilse Van Dienderen (1969) is bio-ingenieur en heeft een master in het publiek management. Op verschillende bestuursniveaus deed ze ervaring op in het milieu- en ruimtelijke beleid: het gemeentelijke, het Vlaamse en het federale. Ze was twaalf jaar districtsraadslid in Antwerpen en is nu gemeenteraadslid en provincieraadslid voor Groen. Ze is steeds geboeid geweest over hoe politiek, burgers en overheid samen beleid kunnen maken.

Hugo Van Dienderen (1943) is één van de trekkers van de partijonafhankelijke beweging Grootouders voor het Klimaat die de klimaatspijbelaars vanaf het begin ondersteunen. Hij was jeugdleider, leraar en radiojournalist bij de VRT. Als volksvertegenwoordiger (Agalev/Groen) zette hij zich eind vorige eeuw resoluut in voor de voetganger, de fietser en de gebruiker van trein, tram en bus. Die verplaatsingswijzen zijn heilzaam voor de gezondheid en het klimaat.

Muse Paris (2001) behoort ook tot de klimaatgeneratie zoals haar oudere zus Amber en was er al bij de eerste manifestatie van de spijbelaars op 10 januari 2019 bij. Zij heeft de omslag ontworpen en de tekeningen gemaakt. Ze is leidster van de kapoenen bij de scouts. Ze heeft in het Kunst Secundair Onderwijs “beeldende vorming” gevolgd. En nu studeert ze “conservatie en restauratie” aan de Universiteit Antwerpen. Ze is een specialist in het vinden van mooie tweedehandskledij.

Bron: www.grootoudersvoorhetklimaat.be 

Gelieve als volgt te citeren: 

Sanne Baeten (2022) De Revue gepasseerd | Het ABC van het klimaat. Bosrevue 99b. 

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 99b

Labels: