De Revue gepasseerd | 12.000 jaar Bos t’Ename

De Revue gepasseerd | 12.000 jaar Bos t’Ename

17 december 2021 om 09:00 door Isaac Lievevrouw

12.000 jaar bos 't Ename_2_bijgesneden.jpg

Op vrijdag 22 en zondag 24 oktober werd in Ename het boek “12.000 jaar Bos t’Ename - Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen” voorgesteld. Gespreid over twee dagen woonden 500 mensen de voorstelling bij die gevuld werd met dankwoorden, prachtige muziek en enkele stukken uit het boek zelf.

Op zondag – een stralende dag – werd na de boekvoorstelling zelfs een bosbelevingsdag in het Bos t’ Ename georganiseerd waar nog eens honderden mensen kwamen genieten van het bos. Op een wandeling van 3,5 km kon men op verschillende posten bijleren over de ecologie en het huidige en vroegere beheer van het bos.

Het boek is van de hand van Guido Tack, Paul van den Bremt, Martin Hermy, Pieter Blondé en Nele Vanmaele. De eerste drie auteurs schreven in  1993 – 28 jaar geleden ondertussen – het basiswerk “Bossen van Vlaanderen” over de geschiedenis van de Vlaamse bossen.

Het nieuwe boek gaat eveneens over de geschiedenis, maar dan specifiek van het Bos t’Ename. Een bos dat dankzij een sterke onderzoeksbasis van 40 jaar zich sterk onderscheidt door de veelheid van kennis die erover is vergaard. Over geen enkel bos van de Lage Landen, en wellicht van Europa, zijn we zo goed geïnformeerd. Het boek presenteert al die vergaarde kennis op een manier die zowel de geïnteresseerde liefhebber als de wetenschapper aanspreekt.

20211024_165358

Bosbelevingsdag op zondag na de boekvoorstelling in de Natuurpunthoeve te Ename. Foto door Sylvie Decoster

Inhoud van het boek

Het historisch onderzoek bracht de biodiversiteit uit het verleden in kaart, maar daarnaast spitste het onderzoek zich ook toe op de inventarisatie van de actuele biodiversiteit. Vele tientallen specialisten en vrijwilligers hebben zich daarbij ingezet in een voor-Vlaanderen-unieke spreiding over alle soortengroepen. Daaruit blijkt dat het Bos t’Ename zo’n 15 à 19.000 soorten planten, schimmels en dieren herbergt. Dat is beduidend meer dan vooralsnog werd ingeschat voor een bos van deze omvang en ligging. Het Bos t’Ename is dus een heuse biodiversiteit-hotspot.

De band met het ‘oerbos’ stond in de voorbije eeuwen sterk onder druk, maar werd nooit helemaal verbroken. De mens was verantwoordelijk voor het verdwijnen van een aantal soorten, maar tegelijk toont onderzoek aan dat menselijke beïnvloeding een rijke biodiversiteit niet uitsluit. Een rijke natuur en dito cultuur kunnen perfect hand in hand gaan. Dit boek vertelt dan ook een uitgesproken positief verhaal. Bossen met een lange geschiedenis zijn omwille van hun natuur- en cultuurwaarde absoluut belangrijk en zouden, nog los van alle andere diensten die ze aan de mens verlenen, moeten beschermd worden. Ook al plant je nieuw bos aan, oud bos dat verdwijnt betekent een groot waardeverlies dat veel verder strekt dan het verlies van een mogelijkheid tot recreatie.

Verder geeft het onderzoek ook richting aan een goed beheer van een bos in het landschap waar het is ingebed. En het toont aan dat bosuitbreiding in aansluiting op een oud bos en met een goede uitgangssituatie vrij snel waarde kan toevoegen. Een hoopvol perspectief!

Het boek in een aantal kerncijfers en woorden:

2 delen, 864 pagina’s in totaal, 700 prachtige illustraties, 12.000 jaar geschiedenis, 1.000 jaar oude teksten, 730 jaar herbebossing.

Geïnteresseerd?

Bestel het boek via onze boswinkel, of koop het in de boekhandel.

Ideaal kerstcadeau? Bestel dan ten laatste 20 december in de boswinkel. 

Praktisch

  • Titel: 12.000 jaar Bos t’Ename - Een hoopvol perspectief voor bos in de Lage Landen
  • Auteurs: Guido Tack, Pieter Blondé, Martin Hermy, Paul van den Bremt, Nele Vanmaele
  • Uitgever: Sterck & De Vreese
  • Prijs: € 89,95
  • Aantal pagina’s: 864

Over de auteurs
Guido Tack werkt bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid op het snijvlak met natuur en bos, landbouw en ruimtelijke ordening en is conservator van het Bos t’Ename. Pieter Blondé is procesbegeleider bij Natuurpunt en is conservator van het Bos t’Ename. Paul Van den Bremt werkte als erfgoedconsulent en erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Martin Hermy is emeritus professor van de KU Leuven, waar hij 25 jaar onder andere de vakken groenbeheer, natuurbeheer en ecologie aan de bio-ingenieurs gaf. Nele Vanmaele werkt als erfgoedonderzoeker bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

20211024_184035

De vijf trotse hoofdauteurs van het boek. v.l.n.r. Guido Tack, Pieter Blondé, Nele Vanmaele, Martin Hermy en Paul van den bremt. Foto door Sylvie Decoster

Gelieve als volgt te citeren: Isaac Lievevrouw (2021) De Revue gepasseerd | 12.000 jaar Bos t’Ename. Bosrevue 98c. 

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 98c

Labels: