De Revue gepasseerd | Lymeziekte - over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten

De Revue gepasseerd | Lymeziekte - over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten

11 oktober 2021 om 16:37 door Bert Peeters

Omslag Lymeziekte boekje BWM bijgesneden.jpg

Teken. Voor iedereen die wel eens in een bos komt, zijn ze een realiteit. En wie teken hoort, denkt aan de ziekte van Lyme, een van de meest complexe infectieziektes. Een ziekte waar we nog lang niet alles over weten. Een goed bewustzijn over de ziekte doet echter al veel! Reden genoeg voor dit boek dus. Uiteraard kon een hoofdstuk over voorzorgen en wat te doen bij een tekenbeet niet ontbreken. Het boek beantwoordt de meest gestelde vragen. Hoe groot is de kans op besmetting na een tekenbeet? Welke risico’s loop je zonder behandeling? Wat zijn de ziekteverschijnselen, hoe gaat een behandeling in zijn werk? Dat alles is onderbouwd met een uitgebreide beschrijving van de biologie en ecologie van teken en de ziekteverwekker. Ook vind je een bespreking van verschillende soorten teken. De titel van het boek mag dan wel ‘Lymeziekte’ zijn, het boek bespreekt ook andere ziekten die overgebracht worden door teken. Tenslotte laten de auteurs een licht schijnen op de toekomstige mogelijkheden voor bestrijding van teken en lymeziekte. In twee woorden: volledig en diepgaand.

Over de auteurs en redactie

Dit boek werd samengesteld door Prof.dr. Joppe Hovius (Amsterdam UMC), Dr. Kees van den Wijngaard (RIVM), Dr. Jannes van Everdingen (Stichting Biowetenschappen en Maatschappij) en Prof.dr. Jos van den Broek (Stichting Biowetenschappen en Maatschappij).

De auteurs zijn wetenschappers en specialisten van het Amsterdam UMC, Gassner Biologisch Risico Advies, Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Harvard University, HAS Hogeschool, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Radboudumc, RIVM centrum infectieziektebestrijding, Streeklab Haarlem, Swedish University of Agricultural Sciences, Universiteit van Antwerpen en Wageningen University & Research.

Bron: persbericht 19 april 2021 van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Praktisch

  • Titel: Lymeziekte - over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten
  • Redactie: prof. dr. Joppe Hovius, dr Kees van den Wijngaard, dr Jannes van Everdingen, prof. dr. Jos van den Broek.
  • Uitgever: Uitgave van stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) te Den Haag, www.biomaatschappij.nl.
  • Uitvoering: Paperback 
  • Prijs: € 12,50
  • Aantal pagina’s: 136
  • Verkrijgbaar in deze webshop: https://www.biomaatschappij.nl/product/lymeziekte/

Gelieve als volgt te citeren:

Bert Peeters (2021) De Revue gepasseerd | Lymeziekte - over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten. Bosrevue 97c. 

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 97c 

Labels: