De Revue gepasseerd | Geografisch arboretum Tervuren

De Revue gepasseerd | Geografisch arboretum Tervuren

14 mei 2021 om 16:00 door Bert Peeters

omslagfoto_geknipt.PNG

Het arboretum van Tervuren is, zoals de titel van het boek zegt, een geografisch arboretum. Dat houdt in dat de collectie niet is opgebouwd per boomsoort of volgens taxonomie, maar per geografische regio, en nog fijner, per bostype. Ten tijde van de oprichting van het arboretum was dat een unieke visie. Na een kleine 120 jaar leidt dat tot een uniek, indrukwekkend resultaat, dat terecht nog eens onder de aandacht wordt gebracht in dit boek.

Het boek past enerzijds in een reeks met catalogussen van het geografisch arboretum Tervuren, en breekt tegelijkertijd met de traditie. Deze publicatie gaat veel verder dan de droge opsomming van feiten en aantallen van een catalogus. De technische gegevens en soortenlijsten worden verspreid via het internet, waardoor er in dit boek meer plaats is voor het verhaal achter de bostypes. Hun eigenaardigheden en hun parallellen, hun klimaat, hun geologie, hoe ze in het arboretum terecht zijn gekomen. De beschrijvingen zijn echte sfeerbeelden van de oorspronkelijke bossen. Uiteraard bespreken de auteurs ook de geschiedenis van het arboretum, en ze breiden dat uit naar het Zoniënwoud in het algemeen en het Kapucijnenbos in het bijzonder. We krijgen als lezer ook een blik in de toekomstplannen voor het arboretum.

Daarnaast verweven de auteurs onderwerpen in het boek die het arboretum van Tervuren overstijgen. Zo staan ze bijvoorbeeld stil bij de mogelijke effecten van de gewijzigde aanwezigheid van mycorhiza ten opzichte van de streek van herkomst van de bomen.

Het boek en het arboretum vullen elkaar goed aan. Het boek lezen kan perfect los staan van een bezoek aan het arboretum. Al zullen de prachtige foto’s je wel zin geven om het arboretum te bezoeken.

Deze publicatie maakt zijn ondertitel waar, het is een ware wereldreis rond bomen. Handig in tijden met reisbeperkingen en dergelijke. 

In dit Bosrevue-artikel vind je alvast meer informatie over het arboretum van Tervuren.

Praktisch

Titel: Geografisch Arboretum Tervuren

Auteurs: Patrick Huvenne, Kevin Knevels en Wilfried Emmerechts

Uitgeverij: De Koninklijke Schenking

Fotograaf: Jan Decreton

Prijs: € 40

Formaat: 23 x 28 cm

Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en op arboretum-tervuren.be/het-arboretumboek/

Gelieve als volgt te citeren: 

Bert Peeters (2021) De Revue gepasseerd | Geografisch arboretum Tervuren. Bosrevue 94b. 

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 94b 

Labels: