De Revue gepasseerd | Plants For A Future

De Revue gepasseerd | Plants For A Future

23 oktober 2020 om 12:00 door Karlien Moeys

Plants_for_a_future_groot.PNG

Het moet niet meer gezegd dat planten wonderlijke eigenschappen bezitten en verscheidene diensten en functies vervullen. Plants For A Future is een online database, gratis te raadplegen, waarin meer dan 7500 eetbare planten en planten van ander nut (i.e. medicinale gebruiken, brandstof, insecticide etc.) zijn opgenomen.

Deze online tool is zeer gebruiksvriendelijk en geeft de mogelijkheid tot verscheidene zoekopdrachten.

  • Via de wetenschappelijke of algemene naam (in het Engels weliswaar) kunnen uitgebreide informatiefiches van specifieke soorten (of families) verkregen worden.
  • Via meer algemene zoekopdrachten zoals een eigenschap, gebruik en/of habitat, wordt een oplijsting gemaakt van alle soorten aanwezig in de database die hieraan voldoen.

Recent werd de database uitgebreid en werd ook de focus gelegd op de aanleg van voedselbossen en specifieke nutsdiensten zoals koolstofopslag. Zo omvat de database meer dan 1000 planten nuttig in een voedselbos. Een heel arsenaal aan opties bij de aanplant van dit soort bos, alleen is het wel van groot belang eerst te kijken naar de standplaatsgeschiktheid van al deze soorten. Dit zal de lijst aan mogelijkheden bij de plantkeuze al sterk doen slinken. Plants for a future geeft je de mogelijkheid om aan de hand van verschillende variabelen de toekomstige standplaats zo goed mogelijk te beschrijven. Naast bodemvariabelen zoals textuur, pH en vocht, kunnen ook enkele klimaatvariabelen worden meegenomen. Verdere wensen zoals vorm (boom/struik/éénjarig/tweejarig), uiteindelijke hoogte/breedte, oogstbaar product etc. zijn ook mogelijke zoekopdrachten. Zo helpt deze tool in een duurzame en doordachte keuze bij de aanleg van nieuwe voedselbossen.

Gelieve als volgt citeren: Karlien Moeys (2020) De Revue gepasseerd | Plants For A Future. Bosrevue 87b, 1.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 87b

Bekijk PDF

Labels: