De Revue gepasseerd | Op zoek naar het paradijs. Flora op het Lam Gods

De Revue gepasseerd | Op zoek naar het paradijs. Flora op het Lam Gods

16 juni 2020 om 13:51 door Bert Peeters

lamgods.jpg

De natuurgetrouwheid van het wereldberoemde lam gods is verbluffend, en dat gaat ook over de natuur die op het schilderij is afgebeeld. De huidige restauratie van het topstuk heeft dat nog eens extra in de verf gezet. 76 plantensoorten kunnen herkend worden, van algemene inheemse soorten tot enkele exotische soorten die Van Eyck tegenkwam op zijn reizen.

De auteurs van het boek, Hilde Van Crombrugge en Paul Van den Bremt, respectievelijk apothekeres en bioloog, gaan per soort in op hun symboliek en hun potentiële gebruik in de tijd van Van Eyck (medicanale plant, sierplant, …). Dat alles is onderbouwd met prachtige detailfoto’s van de pas gerestaureerde panelen (een primeur!), die bovendien vergeleken worden met illustraties van tijdgenoten van Van Eyck en met de realiteit. Daaruit blijkt het genie van Jan Van Eyck nogmaals. Het boek is een herwerkte uitgave van een succesvol boek uit 2016, dat aangevuld is met recente foto’s en studies van vogels, rotsformaties, gesteenten en mineralen. De uitgave is een co-productie met de Gentse Floraliën, en past perfect in het thema ‘Mijn paradijs, een wereldse tuin’. Dat thema blijft behouden in de uitgestelde editie van Floraliën in 2021.

Praktisch

  • Auteurs: Hilde van Crombrugge en Paul Van den Bremt
  • Een uitgave van provincie Oost-Vlaanderen.
  • De prijs bedraagt 25 EUR (+5 EUR verzendkosten)
  • Dit boek is momenteel enkel te koop via mail naar erfgoed@oost-vlaanderen.be en daarna wordt het opgestuurd.
  • Later zal het boek te koop zijn in de boekhandel, in de Sint-Baafskathedraal, aan de balie van PAC Het Zuid in Gent en op de provinciale erfgoedsite Ename.

Gelieve als volgt citeren: Bert Peeters (2020) De Revue gepasseerd | Op zoek naar het paradijs. Flora op het Lam Gods. Bosrevue 86c, 1-2.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 86c

Bekijk PDF

Labels: