Inverde | De Zaaistok

Inverde | De Zaaistok

15 juni 2020 om 16:08 door Robbie Goris

Snavel van zaaistok openen.JPG

Nu de laatste fijnsparren stilaan het loodje leggen en ook andere boomsoorten in problemen komen door aanhoudende voorjaarsdroogte, is het hoog tijd om over verjongingstechnieken na te denken. Weerbaar bos, strooiselverbeterende boomsoorten en kwaliteitshout rollen over vele tongen, maar eerst moet dat jong grut wel aan water geraken in de bodem. Een gezaaide boom schijnt daarvoor een betere wortelontwikkeling te garanderen dan een geplante. Kunnen we daar zelf en snel mee aan de slag?

Natuurlijk kan je elk boomzaadje in de grond stoppen met de hand of wat tuingereedschap. Het vele buigen of knieën dat daarbij hoort, klinkt niet zo aantrekkelijk. Of er kan beroep gedaan worden op gespecialiseerde zaaimachines achter een trekker, al dan niet in combinatie met bosploegen, frezen of andere krabbende bewerkingen. Niet meteen de technologie die je op een rustige halve dag gaat uitproberen. 

De zaaistok is een metalen buis met een handvat en een trechtertje bovenaan, en een snaveltje met een voetpedaal onderaan. Het werktuig staat al decennia in een hoekje van de Grube-bosbouwcatalogus te blinken, en blinkt verder uit in zijn eenvoud om eikels of hazelnoten te zaaien. Best wintereikels volgens de specialisten, zuidelijker herkomsten volgens sommigen, Turkse boomhazelaar volgens anderen: er is hier nog veel ruimte om kennis op te bouwen! Overigens, voor okkernoten is de buisdiameter te klein, daarvoor moet je eerder naar een Pottiputki plantbuis kijken.

Maar terug naar de zaaistok, hoe gaat dat precies in zijn werk? Eerst duw je de punt in de grond met de voetpedaal. Niét met de hand in de grond rammen zoals een plantbuis, want dan geraakt het snaveltje verstopt en vallen de zaden er niet meer uit. Eens de plantbuis op de goede diepte steekt, laat je een eikel of een noot in de buis vallen. Nu trek je de buis schuin in de richting van de voetpedaal en haal je ze weer uit de grond, wat maakt dat het zaad op de juiste diepte terecht komt. Best nog even aantrappen met de voet opdat de wilde dieren dat snoepje niet direct zien liggen, en op naar de volgende.

In combinatie met een heuptasje waarin je de boomzaden mee door het bos neemt, krijg je zo wat bomen gezaaid op die rustige namiddag!

Zaaistok.JPG

Figuur 1: De zaaistok

Snavel van zaaistok openen.JPG

Figuur 2: Snavel van de zaaistok openen.

Mechanisme zaaistok.JPG

Figuur 3: Het mechanisme van de zaaistok.

Gelieve als volgt citeren: Robbie Goris (2020) Inverde | De Zaaistok. Bosrevue 86b, 1-5.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 86b

Bekijk PDF

Labels: