De Revue gepasseerd | Twaalf boslessen

De Revue gepasseerd | Twaalf boslessen

9 december 2019 om 13:40 door Sander Van Daele

Twaalf-Boslessenb.jpg

Van geen bomen meer kappen tot geen bomen meer planten. De laatste weken sloegen de kranten en andere media ons met allerlei opinies om de oren. Een mens zou het spreekwoordelijke bos door de bomen niet meer zien.

We besteden in deze rubriek dan ook graag eens aandacht aan het al in 2016 verschenen “Twaalf boslessen – voor inzicht in bosbeheer”. Waarschijnlijk deinzen sommigen al achteruit door de titel maar auteur Simon Klingen loopt al meer dan veertig jaar rond in de bossen van de Lage Landen en mag met recht en rede een autoriteit genoemd worden wat bosbeheer betreft. Hij stond mee aan de wieg van het geïntegreerd bosbeheer. Veel van de nu toegepaste beheerrecepten voor bossen kennen hun oorsprong in dat concept.

Twaalf boslessen is als handig zakboekje verkrijgbaar maar ook online te raadplegen. In letterlijk twaalf lessen kom je te weten hoe onze bossen functioneren en hoe de bosbeheerder daar kan op inspelen om de vooropgestelde beheerdoelen te bereiken. De auteur beschrijft in lessen 1 en 2 de belangrijkste natuurlijke dynamieken in het bos. In lessen 3 (dunnen) en 4 (verjongen), krijg je een overzicht van de belangrijkste beheermaatregelen die een beheerder kan uitvoeren. In lessen 5 en 6 lees je waarom de vragen die Leibundgut zich stelde (Woher kommst du? Wer bist du? Wohin gehst du?) nog altijd aan de orde zijn. In lessen 7 tot en met 11 leer je hoe je met beheer op de drie belangrijkste functies van bossen kan inspelen. De epiloog (les 12) is een ode aan het vak van de bosbeheerder: Blessen noemt men ook wel ‘schilderen met de bijl’. Maar tegelijkertijd legt Simon Klingen ook enkele pijnpunten bloot waarom bosbeheer niet altijd van een leien dakje loopt.

Kortom: voor iedereen die nog eens een opinie wil schrijven over bos(beheer): verplichte kost.

Gelieve als volgt citeren: Sander Van Daele (2019) De Revue gepasseerd - Twaalf boslessen. Bosrevue 82b, 1-2.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 82b

Bekijk PDF

Labels: