Inverde | De Meervoudige Stukteller

Inverde | De Meervoudige Stukteller

26 augustus 2019 om 16:19 door Robbie Goris

Meervoudige stukteller.JPG

In jong bos moet er regelmatig geteld worden om het werkvolume goed te kunnen inschatten: aantal toekomstbomen te snoeien, aantal concurrenten te vellen of te ringen, slaagpercentage van een aanplanting, noem maar op. Een handtellertje brengt je dan al een aardig stuk op weg, maar als je meer dan één telling tegelijk wil bijhouden, heb je een meervoudige stukteller nodig.

Meervoudige stuktellers voor de bosbouw bestaan in drie- en viervoudige uitvoering. Ze zijn van stevig kunststof gemaakt en elke gekleurde knop bedient een apart telwerk. Voor wie meteen op zoek wil gaan: de fabrikant zou HÖ-MA zijn en ze worden verdeeld via Grube (en de Zweedse zusterfirma Skogma). 

De cijfers zijn een beetje kleiner en moeilijker te lezen dan die van een gewone stukteller. Ook zijn de drukknoppen wat stroever te bedienen, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel. De teller gaat niet gauw per ongeluk iets registreren als je hem aan je riem meedraagt. Bijvoorbeeld, om 11 uur zal je niet ten onrechte verbaasd zijn als je teller beweert dat je al 95 bomen geveld & opgewerkt hebt… 

De meervoudige stukteller is een geniaal toestel om in een jonge aanplanting in te schatten hoeveel % uitval er is, of om in een loofhoutaanplanting van enkele meters hoog in te schatten of vormsnoei nuttig zou zijn. Dat gaat als volgt. Je loopt in een deel van de aanplanting tussen twee plantrijen en telt wat je links en rechts ziet. Daarbij druk je op een knop voor elke plantplaats, bijvoorbeeld zwart voor afgestorven of ontbrekende bomen, blauw voor een potentiële toekomstboom die zich zorgeloos ontwikkelt, wit voor een mooie boom die wat hulp van een snoeischaar kan gebruiken en rood voor de levende bomen zonder kwaliteitsverwachting. Met de regel van drie bereken je dan percentages die je kunnen helpen om de noodzaak van ingrijpen in te schatten. Of misschien is deze wiskundige onderbouwing gewoon een goede reden om zo nu en dan eens je aanplantingen ‘van binnenuit’ te gaan observeren?! 

Figuur: Eerste dunning documenteren met meervoudige stukteller.

Wat verder in de bosontwikkeling komt de meervoudige stukteller weer van pas om het werk voor de eerste dunning in te schatten. Aanplanting op rijen of natuurlijke verjonging in wild verband maakt hier niet uit omdat het over het documenteren van de markeringen gaat. Zo kan je met een aparte knop verschillende zaken vastleggen:

  • Aantal toekomstbomen, op te snoeien
  • Aantal concurrenten, te vellen
  • Aantal concurrenten of wolven, te ringen
  • Aantal toekomstbomen als menging of habitatboom

Dankzij je multi-taskende teller kan potlood en papier rustig in de auto blijven en houd je meer tijd over om met de bomen bezig te zijn!

Gelieve als volgt citeren: Robbie Goris (2019) Inverde | De Meervoudige Stukteller. Bosrevue 79b, 1-3.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 79b

Bekijk PDF

Labels: