Inverde | De betere bosbankvijs

Inverde | De betere bosbankvijs

29 maart 2019 om 13:59 door Robbie Goris

Bosbankvijs met verbrede zaagsnede.JPG

Een kettingzaag vijlen in het bos kan lastig zijn. Dat heeft veel te maken met de manier waarop de zaag vastgehouden wordt: te laag tegen de grond om handig te zijn of te los om efficiënt te kunnen vijlen. Zou het niet mooi zijn als er aan de rand van het bos een bankschroef stond?

Om meteen met de bronvermelding in huis te vallen: deze vernuftige bosbankvijs is geïnspireerd op een idee van een anonieme Zweedse houthakker. Maar geen nood, de bankschroef wordt van echt massief hout gemaakt, je moet er geen handleiding in vijf stappen voor volgen en het spul valt niet uit elkaar door intensief gebruik. Niet elke Zweed heeft iets te maken met een gekend woonwarenhuis. 

Het uitgangsmateriaal voor je bosbankvijs is eender welke boom van minstens 20 cm diameter en veilig te vellen op navelhoogte. Zaag de bovenkant proper en start dan met een 20 à 25 cm diepe verticale zaagsnede, iets uit het midden van de stam. Hierdoor krijg je een betere hefboomwerking als je straks de horizontale zaagsnede maakt. 

Een belangrijk detail is om de verticale zaagsnede aan de bovenkant langs beide zijden te verbreden. Hierbij gebruik je je hele lichaam om het zaagblad in de goede richting te sturen. Laat bovenaan 3-4 cm hout staan: dat dient om flink druk op het zaagblad te zetten, en wel precies in het midden van het zaagblad waardoor de ketting zonder haperen kan ronddraaien. 

Nu zaag je de horizontale zaagsnede, waarbij je 1 cm hout als scharnier laat staan. Laat je niet intimideren door het cijfer: zaag gewoon aan jouw kant tot waar je moet zijn, duw de veltanden in de schors van de boom en kijk aan de achterkant van de stam naar de vorderingen van je zaag. Op die manier kan je een verrassende precisie bereiken. Het lijkt misschien een detail, maar hoe dunner je scharnier, hoe beter je bosbankvijs gaat werken. 

Bij wijze van afwerking kan je de bovenzijden van je bankschroef schuin wegzagen. Zo krijg je meer ruimte voor je handen tijdens het vijlen. 

Om de kettingzaag vast te klemmen, houd je ze op de gewenste positie vast en sla je een velwig in de horizontale zaagsnede. Een paar rake tikken volstaan om het zaagblad met verbazingwekkende kracht vast te klemmen. Nu ben je helemaal klaar om je ketting in optimale omstandigheden te vijlen! 

Nog een kleine tip voor puristen: de velwig en de hamer kunnen vervangen worden door een houten wig en een dikke tak. Of een hydraulische potkrik, maar dat zou ons te ver leiden.

Hieronder voorgetoond in een video.

Gelieve als volgt citeren: Robbie Goris (2019) Inverde | De betere bosbankvijs. Bosrevue 76b, 1-2.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 76b

Bekijk PDF

Labels: