Inverde | De Distel Snoeiladder

Inverde | De Distel Snoeiladder

5 december 2018 om 13:40 door Robbie Goris

Rauw5.JPG

De Distel snoeiladder is het neusje van de zalm voor het opsnoeien van toekomstbomen. Het laddersysteem is allesbehalve goedkoop en dus voorbehouden voor professionals. Je krijgt er wel een onberispelijke snoeikwaliteit en goede punten voor ergonomie in de plaats.

De snoeiladder is specifiek voor het opsnoeien van bomen ontwikkeld. Distel is de merknaam en de ladder wordt exclusief via de firma Grube verdeeld. Het is een systeem waarbij je verschillende ladders kan combineren: een lang of kort basiselement, opsteekelementen en eventueel een ladder met opklapbaar bovenstuk. Allemaal hebben die ladders gemeen dat ze verticaal tegen de boom vastgegespt worden en dat je er op werkt met een positioneringsgordel.

Een aandachtspunt voor de veiligheid: gebruiker mogen geen hoogtevrees hebben en als je op de ladder zou uitschuiven, moet er een tweede persoon in de buurt zijn die een redding op hoogte kan uitvoeren. De werkorganisatie vraagt dus net even meer dan enkele takken afzagen met de stokzaag.

De snoeikwaliteit met een Distel snoeiladder is van een andere planeet in vergelijking met een stokzaag. Dat komt vooral omdat je met je neus op het werk zit, zodat je goed rekening kan houden met de inplanting van de tak en met de takkraag. Met een wiegelende stokzaag vijf meter van de tak vandaan staan is soms een ander verhaal! Ook het inzagen van de tak aan de drukzijde, onderaan dus, is een fluitje van een cent als je boven op de ladder staat.

Op ergonomisch vlak zijn er twee zijden aan het verhaal. De ladders door een dichtbegroeid bos zeulen is wat lastig, ook al zijn ze erg licht. Maar eens je aan de slag bent, merk je dat je lichaam dit prachtige, deugddoende, nuttige werk gemakkelijk dagen of weken aan een stuk kan volhouden. Met een stokzaag snoeien is weliswaar even zinvol, maar na 2-3 dagen krijg je nek- en schouderklachten. Op één dag berekend is snoeien met de ladder iets trager dan met de stokzaag, maar met werkverlet en kiné-bezoek meegerekend zullen de cijfers erg dicht bij elkaar liggen.

De werktechniek met de Distel snoeiladder vraagt wat oefenen, maar eens aangeleerd gaat het vrij vlot. Zie hieronder, bewegend beeld zegt meer dan heel veel worden.

Gelieve als volgt citeren: Robbie Goris (2018) De Distel Snoeiladder Bosrevue 73b, 1-2.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 73b

Bekijk PDF

Labels: