Bosactua | Een nieuwe versie van de “Fichier écologique des essences”

Bosactua | Een nieuwe versie van de “Fichier écologique des essences”

11 september 2018 om 15:05 door Sander Van Daele

P1030587.JPG

Recent lanceerde een partnerschap van verschillende Waalse organisaties een nieuwe online versie van de Fichier écologique des essences. De tool is weliswaar ontworpen voor Wallonië maar kan ook toegepast worden in Vlaanderen. Alle courant voorkomende boomsoorten (inheems en uitheems) zijn opgenomen. Struiksoorten zijn niet opgenomen. Met deze nieuwe versie kan je op verschillende manieren online een boomsoortenkeuze maken.

  • Door op kaart polygonen te tekenen, kan je direct een suggestie krijgen voor geschikte soorten, aangepast aan de heersende bodem- en klimatologische parameters. Dit kan weliswaar enkel voor Wallonië.
  • Je kan echter ook zelf alle parameters invullen en zo, los van een geografische locatie, een boomsoortenkeuze krijgen. Op die manier is de tool ook toepasbaar in Vlaanderen.
  • Je kan twee boomsoorten met elkaar vergelijken.
  • Je kan simpelweg de fiches raadplegen die zeer veel nuttige info over boomsoorten meegeven die je nodig hebt om te kunnen bepalen of ze geschikt zijn voor een bepaalde standplaats en voor de doelstellingen.

In de individuele soortenfiches krijg je op een zeer overzichtelijke manier en mooi vormgegeven informatie over het verspreidingsgebied, bioklimatologische factoren en standplaatsvereisten. Maar daarnaast geven de fiches je ook de nodige info over de bosbouwkundige behandeling, mogelijke aantastingen, valorisatie van het hout en een voorspelling van gevolgen van de klimaatverandering.

Gelieve als volgt citeren: Sander Van Daele (2018) Bosactua | Een nieuwe versie van de “Fichier écologique des essences”. Bosrevue 70b, 1.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 70b

Bekijk pdf

Labels: