Inverde | De verrassende velkar

Inverde | De verrassende velkar

29 maart 2018 om 12:01 door Robbie Goris

velkar.JPG

De velkar werd in de jaren 1970 ontwikkeld om de eerste dunningen in naaldhout te vergemakkelijken. Hoewel zo’n hefboom op wielen niet veel meer gebruikt wordt in tijden van harvesters en kranen, kan het toestel nog goede diensten bewijzen bij het onderuit halen van hangers. Vooral bij de hangers van eerder verticale aard blinkt de velkar uit.

Zowel bij naaldhout als loofhout kunnen bomen met de kruinen in elkaar blijven hangen bij een dunning. Werkplanning en zaagtechniek zijn één ding, maar bij een eerste dunning gebeurt het altijd wel eens dat een boom onderweg blijft haperen. In veel gevallen biedt een kantelhaak de uitkomst, maar als de hanger nog vrij verticaal staat, kan dat werktuig tegen zijn limiet aanlopen. De handlier, algemeen bekend als de pechverzekering bij boswerk, is wat aan de trage en omslachtige kant. Een trekpaard of een lier kunnen in zowat alle omstandigheden een oplossing bieden, maar zijn niet altijd beschikbaar. En de velkar? Die zit daar ergens tussenin. 

In essentie is de velkar een hefboom met een stalen punt op het uiteinde, een handvat aan de andere kant en een paar stevige kruiwagenwielen ertussen. Door op het handvat te drukken, wordt de boom met de stalen punt wat opgetild. Dan rij je met de velkar achteruit zodat de kruin van de hanger uit de belemmerende kruinen loskomt en de boom kan doorvallen tot op de grond. 

Het verschil met een hanger neerhalen met de kantelhaak is dat je met de velkar bij wijze van spreken een boom die tegen een muur hangt kan neerhalen. Met de kantelhaak heb je altijd wat ruimte tussen twee boomkruinen nodig, om de hanger tussendoor te draaien. 

Er zijn natuurlijk een paar aandachtspunten om de velkar veilig te gebruiken. De toepassing van de velkar is beperkt tot bomen met een diameter op borsthoogte van ongeveer 25 centimeter. Het rijtraject ‘achter’ de boom moet vrij van hindernissen zijn. De hangende boom moet helemaal los gezaagd zijn en de punt moet stevig in het zaagvlak van de boom steken. Bij hardhout is soms een extra (ondiepe) zaagsnede in het kopse vlak nodig om de punt houvast te bieden. Tot slot, als de boom te snel achteruit zou komen, kan je afremmen door het handvat omhoog te laten komen zodat de stamvoet op de grond komt te staan.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 68b

Gelieve als volgt citeren: Goris, R. (2018) Inverde | De verrassende velkar. Bosrevue 68b, 1-2.

Bekijk pdf

Labels: