Inverde | Spuitbushouder

Inverde | Spuitbushouder

1 december 2017 om 14:38 door Robbie Goris

spuitbushouder.jpg

Communicatie is alles in de 21ste eeuw, ook in het bosbeheer. De 20ste-eeuwse bosbeheerder en zijn voorgangers konden hun zegje nog doen met schalmbijl en rits. Den modernen boschbouwer moet wat meer kunstjes uit z’n mouw toveren: markeren van ruimingspistes, habitatbomen en verplichte velrichting in ongelijkvormige bestanden doet je soms handen tekort komen. Een paar spuitbushouders kunnen dan helpen.

Een spuitbushouder is een koker van dik leer die je aan een riem kan bevestigen. Voor een tiental euro kan je hem kopen in de gespecialiseerde handel (bv. KOX, Grube, Contact forestier, Zimmer,…). Ook bij de kettingzaagaccessoires van de grote merken is zo’n koker te vinden. Bij normaal gebruik gaat een leren spuitbushouder jarenlang mee. 

Er bestaan ook textiel of kunststof spuitbushouders, soms met een metalen clip om over een riem te schuiven. Die zijn handig om het arsenaal kleuren snel uit te breiden. Nadeel is dat ze vaak niet zo gebruiksvriendelijk zijn omdat ze in elkaar klappen als je de spuitbus er wil insteken. 

Hoeveel spuitbushouders je meeneemt in het bos is een persoonlijke keuze. Drie of vier verschillende kleuren en van elke kleur een reservebus is een mogelijkheid die je bewegingsvrijheid niet ten goede zal komen. De extra kleuren of reservebussen tot een minimum beperken heeft het voordeel dat je niet geneigd bent om te gaan multitasken. Bij het markeren van een dunning doe je best niet teveel tegelijkertijd en volg je best een vast stramien: verkenningsrondje, ruimingpistes aanduiden, toekomstbomen markeren, dunning merken & meten. Erg veel ‘extra’ kleuren heb je dan niet nodig.

 

Waar komen die spuitbushouders met extra kleuren dan van pas, als er toch wordt aangeraden om alle acties apart uit te voeren? Wel, om een bijkomende markering te zetten als je iets bijzonders passeert. Of om een reserve-spuitbus mee te dragen als je met een halflege spuitbus het bos intrekt. En in gevallen waar enige multitasking toch te verkiezen is, bijvoorbeeld in percelen met veel onderbegroeiing of bramen. In zo’n gevallen is het ook handig om een klein gertelmes mee te dragen aan je riem, voor als je vastloopt in de bramen, als lage takken je ogen belagen of als je geen verf over klimop wil spuiten. 

Nog twee gebruikstips voor spuitbushouders. Soms komen de klinknagels van het onderste leren bandje wat los, waardoor dat bandje gaat bewegen en de spuitbus uit de houder kan vallen. Mits wat knutselwerk met een hamer of een eindje touw kan je dit probleem oplossen. Enkele spuitbusmerken hebben geen los deksel, maar een afgeronde kap die gewoon blijft zitten. Dat soort spuitbussen ondersteboven in de spuitbushouder stoppen werkt veel sneller dan ze rechtop zetten. Uitproberen! 

Meer informatie over ‘bosgrafitti’: www.ecopedia.be

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 66b

Bekijk pdf

Labels: