Inverde | Bijtreklier op rupsen

Inverde | Bijtreklier op rupsen

2 mei 2017 om 16:00 door Robbie Goris

bosrevue62Inverde_FIG1Forstraupe Müller Sauerland 2015.JPG

In Centraal Europa is de afgelopen jaren een nieuw soort bosbouwmachine geïntroduceerd: de bijtreklier op rupsen. De machine is licht genoeg om met een aanhangwagen te transporteren, heeft een middelsterke lier en vooral geen zetel. Alle functies worden namelijk van op afstand bediend.

Exploitatie-technisch gesproken dient zo’n bijtreklier alleen om hout voor te concentreren: hout van buiten het bereik van kraanarmen gaan halen met de kabel en tot aan de ruimingspiste lieren. Daar ligt het hout dan klaar voor verdere verwerking: hele bomen opwerken met een harvester of langhout uitslepen met de grijper van een zware tractor. Voorconcentreren is typisch nodig als er niet elke 20 meter met zware machines kan of mag gereden worden: in geaccidenteerd terrein of bij natuurgetrouwe bosbouw met ruimingspistes op 40 meter tussenafstand of meer (bv. FSC-gecertificeerd bos in Duitsland).

Hout bijlieren kan natuurlijk ook met een bostractor waar een lier op staat, maar de modernste tractoren zijn met al hun toeters en bellen tegenwoordig te duur om er enkel mee te lieren. Bovendien gaat er veel tijd verloren aan het op- en afstappen om de tractor te verzetten naar de volgende kabellijn, de tractor in de trekrichting plaatsen… 

Het ontwerp van een bijtreklier op rupsen is best slim voor het specifieke gebruik. Het start al met een transportgewicht van maximaal 2,5 ton, wat maakt dat de machine op een aanhangwagen mee kan met de houthakkers. Zo hebben zij altijd een lier beschikbaar om een velling te ondersteunen of een gevaarlijke situatie te ontmijnen. De brede rupsen zorgen er dan weer voor dat de machine bij elk weer op de ruimingpiste kan werken zonder diepe rijpsporen te maken. Naargelang merk en type zorgen de rupsen ook voor klimcapaciteit, al dan niet ondersteund met een extra tractielier voor als het écht steil wordt. 

Het hart van de machine is een professionele bosbouwlier, meestal met een trekkracht van ongeveer 5 ton. Om een idee te geven, die trekkracht volstaat om een fijnspar van 2 m³ met de takken nog aan tot aan de piste te trekken, tegen de haren in als het moet. Moderne hydrauliek laat nog een paar handige functies toe zoals proportionele bediening voor de treksnelheid of het lossen van de rem, hoogteverstelling van de uitlooprollen van op afstand zodat de machine niet omkipt tijdens het trekken, machine verplaatsen vanuit het bosbestand om schade aan het blijvend bestand te voorkomen... 

Ondanks het kleine formaat van deze machines worden ze in de bosbouwwereld steeds meer serieus genomen. Fabrikanten van grotere machines nemen ze als aanvulling in hun gamma van bosbouwmachines op en het keuringsinstituut KWF heeft er al een nieuwe machine-categorie voor gecreëerd, namelijk de ‘Vorlieferraupe’, letterlijk vertaald als ‘rupsmachine om hout voor te concentreren’.

Video: De bijtreklier aan het werk.

Meer info: https://www.ecopedia.be/encyclopedie/bijtreklier-op-rupsen

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 62b

Bekijk PDF

Labels: