Inverde | De straffe stokzaag

Inverde | De straffe stokzaag

10 februari 2017 om 13:40 door Robbie Goris

Met een stokzaag kan je van op de grond de takken van een jonge boom afzagen, tot een hoogte van ongeveer 6 meter. Als je met je bosbeheer kwaliteitshout nastreeft, is de stokzaag een verplicht item in je werkschuur!

Het werkend gedeelte van een stokzaag is een Japanse trekzaag met vrij grove tanden (zie Bosrevue 35). Die zaagt snel en laat een glad zaagvlak na. Dikwijls is er een stootmes aan de basis van het zaagblad en een haak aan het uiteinde. Zagen doe je met lange, vloeiende heen en weer gaande bewegingen, zonder al te veel druk te zetten. Om inscheuren van de schors onderaan de tak te voorkomen, bestaan verschillende trucjes: eerst inzagen langs de drukzijde (de onderkant), het stootmes gebruiken, het gewicht eerst wegnemen door de tak in te korten of gewoon op het einde snel zagen. Bij die laatste aanpak is de ene boomsoort wat vergevingsgezinder dan de andere! 

Grove den opsnoeien met een stokzaag, zo kan er takvrij kwaliteitshout bijgroeien.

Figuur 1: Grove den opsnoeien met een stokzaag, zo kan er takvrij kwaliteitshout bijgroeien.

Het tussenstuk, een telescopische stok uit aluminium of glasvezelversterkte kunststof, is wat een stokzaag onderscheidt van een gewone zaag. Dankzij allerlei klik- en spanmechanismen is het mogelijk om de stokzaag op verschillende lengtes uit te schuiven, zodat je van op de begane grond takken kan wegsnoeien. De bereikbare hoogte hangt af van de lengte van de telescopische stok en het aantal uitschuifbare delen. Let wel, een stokzaag houd je altijd wat schuin. Zo blijft er druk op het zaagblad en sta je niet pal onder de vallende takken. 

Hoeveel telescoopdelen nodig zijn, ofwel welke snoeihoogte je kan bereiken, is voer voor een eeuwige discussie (zie Bosrevue 3, 24 en 25). Een grotere snoeihoogte kan gunstig zijn om meer takvrij hout te laten groeien, maar op grote hoogte neemt de kwaliteit van het snoeiwerk meestal sterk af en neemt de nodige inspanning enorm toe. Op een bepaald moment begint de uitgeschoven stok te buigen en op en neer te springen door je snoeibewegingen, wat het moeilijk maakt om nog kwaliteitsvol snoeiwerk af te leveren.

Stokzaag aan het werk  

Figuur 2: Stokzaag aan het werk

Aan de onderkant van de telescopische stok kan je de werker terugvinden. Die moet op enkele zaken letten bij de bediening van de stokzaag:

  • Werkruimte rond de boom wat vrijmaken.
  • Altijd een veiligheidshelm dragen want er is een duidelijk risico voor vallende takken.
  • Ervoor zorgen dat geen afgezaagde takken in naburige kruinen blijven hangen.
  • Efficiënt werken, bijvoorbeeld door bij verplaatsingen het gewicht van de stokzaag met de haak door een tak te laten dragen.
  • Ergonomisch werken, door de stokzaag niet verticaal te houden.
  • En tot slot, snoeien volgens de regels van de kunst.

Het mooie van een stokzaag is om ze altijd bij te hebben als je naar een jong stuk bos gaat. Enkele toekomstbomen opsnoeien, een beetje vormsnoei aan wat eiken, een overhangende tak langs de weg afzagen, het is zo gebeurd!

Video: Opsnoeien van jonge naaldbomen.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 59b


Bekijk PDF

Labels: