Spontane hybriden tussen grauwe els en zwarte els

Spontane hybriden tussen grauwe els en zwarte els

1 juli 2016 om 15:45 door Kristine Vander Mijnsbrugge

Het is reeds lang geweten dat spontane hybridisatie tussenboomsoorten geen ongewoon fenomeen is. Er zijn veel voorbeelden van sympatrische soorten, dat zijn soorten die hun ‘vaderland’ gemeen hebben, die hybriden vormen. Heel bekend in Europa is de hybridisatie tussen zomer- en wintereik: in streken waar beide van nature voorkomen vind je steeds tussenvormen. Dit zijn ook streken waar de groeiomgeving op kleine schaal heel variabel is met zowel eerder nutriëntrijke en niet te droge plekken, waar zomereik van houdt, als nutriëntarmere en niet te natte plekken, waar wintereik van houdt. Daarnaast kunnen zomer- en winterlinde kruisen, veldiep en bergiep, heel wat wilgensoorten onderling, wilde rozen,…

Bekijk PDF

Referenties :

Banaev EV, Bazant V (2007) Study of natural hybridisation between Alnus incana (L.) Moench. and Alnus glutinosa (L.) Gaertn. Journal of Forest Science 53: 66-73

Lambinon J, De Langhe J, Delvosalle L, Duvigneaud J (1998) Flora van België, het Groothertogdom Luxemburg, Noord-Frankrijk en de aangrenzende gebieden. Nationale Plantentuin, Meise, Belgium

Lepais O, Petit RJ, Guichoux E, Lavabre JE, Alberto F, Kremer A, Gerber S (2009) Species relative abundance and direction of introgression in oaks. Molecular ecology 18: 2228-2242

McVean D (1953) Alnus glutinosa (L.) Gaertn. Journal of Ecology 41: 447-466

Paelinckx D, Sannen K, Goethals V, Louette G, Rutten J, Hoffmann M (2009) Gewestelijke doelstellingen voor de habitats en soorten van de Europese Habitaten Vogelrichtlijn voor Vlaanderen. Mededelingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek INBO.M.2009.6, Brussels, Belgium

Petit RJ, Bialozyt R, Garnier-Gere P, Hampe A (2004) Ecology and genetics of tree invasions: from recent introductions to Quaternary migrations. Forest Ecol Manag 197: 117-137

Petit RJ, Hampe A (2006) Some Evolutionary Consequences of Being a Tree. Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics 37: 187-214

Petit RJ, Hu FS, Dick CW (2008) Forests of the past: a window to future changes. Science (New York, N.Y.) 320: 1450-1452

Poljak I, Idzojtic M, Sapic I, Vukelic J, Zebec M (2014) Population variability of grey (Alnus incana L.Moench) and black alder (A. glutinosa L. Gaertn.) in the Mura and Drava region according to the leaf morphology. Sumar List 138: 7-17

Vander Mijnsbrugge K (2015) Morphological dissection of leaf, bud and infructescence traits of the interfertile native A. glutinosa and non-native A. incana in Flanders (northern part of Belgium). Trees, structure and function. DOI 10.1007/s00468-015-1247-7

Viscosi V, Cardini A (2011) Leaf Morphology, Taxonomy and Geometric Morphometrics: A Simplified Protocol for Beginners. Plos One 6

Viscosi V, Lepais O, Gerber S, Fortini P (2009b) Leaf morphological analyses in four European oak species (Quercus) and their hybrids: A comparison of traditional and geometric morphometric methods. Plant Biosyst 143: 564-574

Labels: