Kan korteomloophout de functionele biodiversiteit in landbouwlandschappen versterken?

Kan korteomloophout de functionele biodiversiteit in landbouwlandschappen versterken?

1 juni 2016 om 13:59 door Kris Verheyen, Pieter Verdonckt, Alexander Boffin, Dries Bonte

52-2.PNG
Wilgen, populieren en andere snelgroeiende hakhoutsoorten zijn heel geschikt als hernieuwbare energiebron. De houtsnippers kunnen als biobrandstof dienen, maar ook tijdens de groei kan de teelt verschillende functies vervullen. Zo kunnen deze plantages een bijdrage leveren als groenbuffer en potentieel de lokale biodiversiteit versterken. Deze laatste functie werd echter nog niet vaak gekwantificeerd. In dit artikel bespreken we twee studies die dieper in gaan op de rol die korteomloophout kan spelen voor de (functionele) biodiversiteit in landbouwlandschappen; een hot-topic in het kader van het vernieuwde Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Labels: