Potentie van onderstandige douglasverjonging: kansen voor kleinschalig, natuurvolgend bosbeheer?

Potentie van onderstandige douglasverjonging: kansen voor kleinschalig, natuurvolgend bosbeheer?

28 maart 2015 om 14:17 door Wouter Delforterie, Jan Den Ouden

51-3.PNG
De douglas is vanwege zijn snelle groei en waardevolle hout een belangrijke bron van inkomsten voor veel boseigenaren. Doordat douglaszaailingen gemakkelijk opslaan onder een dicht kronendak en veel schaduw kunnen verdragen, komt onder volwassen gedunde douglasopstanden vaak al verjonging op van douglas. Deze verjonging kan het begin zijn van een volgende generatie bos, maar het is de vraag in hoeverre deze aanvankelijk onderdrukte ondergroei kan reageren op vrijstelling. Om meer inzicht te krijgen in de potenties van deze verjonging hebben wij onderzoek gedaan naar de groei van zaailingen van douglas onder scherm en de groeireactie van deze zaailingen na (gedeeltelijke) verwijdering van het kronendak.

Labels: