Bosbeheerpakketten: een nieuw hulpmiddel voor beheerkeuzes en -planning in bossen

Bosbeheerpakketten: een nieuw hulpmiddel voor beheerkeuzes en -planning in bossen

28 maart 2015 om 14:10 door Hannes Cosyns, Kris Vandekerkhove

51-1.PNG
Wat is het verschil nu alweer tussen het gebruik van toekomstbomen en de QD-methode? Waarom zou ik nog een laagdunning uitvoeren? Ik wil gaan voor kwaliteitshout: welke beheermaatregelen neem ik dan best, hoe arbeidsintensief is dat beheer en hoe kan ik die kwaliteitsbomen dan vermarkten? Veel bosbeheerders zien niet altijd nog goed het bos door de bomen. Daarom vroegen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Inverde (via een KOBE1-onderzoeksopdracht) aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) om de meest gehanteerde beheervormen eens helder toe te lichten en naast mekaar te plaatsen. Het resultaat is een set van negen ‘bosbeheerpakketten’.

Bekijk PDF

Referenties: 

Cosyns, H. & Vandekerkhove, K. (2014). Bosbeheerpakketten - hulpmiddel voor beheerkeuzes en - planning in bossen. Rapport in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos en INVERDE (KOBE-project). Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2014 (INBO.R.2014.5443883). Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Brussel.

Nagel, J., Duda, H. & Hansen, J. (2013). ForestSimulator BWINPro 7 - Version 7.7.01. Northwest German Forest Research Station: Göttingen. 

Labels: