De digitale meetklem: naar een efficiënte houtverkoop in Vlaanderen

De digitale meetklem: naar een efficiënte houtverkoop in Vlaanderen

1 december 2012 om 12:52 door Martin Winnock

De openbare houtverkoop is de belangrijkste commerciële bron van inkomsten van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Jaarlijks verkoopt Inverde zo’n 100.000 kubieke meter hout, de vruchten van duurzaam bosbeheer in de Vlaamse domeinbossen. Om deze verkoop in goede banen te leiden en op te volgen, heeft het ANB het informaticasysteem IVANHO ontwikkeld. IVANHO staat voor ‘Informatisering VAN de HOutverkoop’. De vele gegevens die dit systeem voeden, worden in één grote databank ingevoerd. De boswachters leveren de meetgegevens aan. Het systeem regelt dan de verdere verwerking voor de houtverkoop. Het resultaat is een houtcatalogus, waar potentiële houtkopers een overzicht van de te koop aangeboden loten voorgeschoteld krijgen. In dit artikel kom je meer te weten over het ‘hoe’ van deze verzameling van gegevens en de mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen door de introductie van een hulpmiddel: de digitale meetklem. Begin dit jaar experimenteerden vier ANB-beheerregio’s met verschillende modellen van dit digitale meetinstrument.

Bekijk PDF

Referenties:

Haglöf Sweden AB. (2005). Digitech® Professional v1.05 Manual eng 2005-09-20. http://www.haglofsweden.com

Masser OY. (2012). Savcor Masser Excaliper. Product brochure. www.savcor.com

Masser OY (2). (2012). Savcor Masser Racal TWC. Product brochure. www.savcor.com

Müßig, P. Test Report. Electronic Calipers. Digitech Professional. Küratorium für Waldarbeit und Forsttechnik e.V. www.kwf-online.de

Rotheudt, H., Verrue, V. (2002). Le compas electronique: outil d’informatisation de la mesure de diamètre d’arbres. Note technique forestière de Gembloux n°7. Gembloux: FUSAGx.  

Labels: