Updates
Bosrevue

Vleermuizen in je bos, een blijk van goed bosbeheer

België telt 21 soorten vleermuizen, waarvan minstens twee derde in bos wonen en het resterende derde er op één of andere manier ook mee verbonden is. 2011 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen, 2012 tot Internationaal Jaar van de Vleermuis, een reden temeer om de relatie tussen beiden wat nader toe te lichten.

Vleermuizen hebben een complexe sociale levenswijze. Ze leven allemaal gedurende kortere of langere periodes van het jaar in kolonies. Tijdens de kraamperiode hebben ze warme plaatsen nodig om er zichzelf en hun jongen warm te houden, tijdens andere periodes koelere plaatsen om zo hun lichaamstemperatuur te kunnen laten dalen om energie te besparen. In Vlaanderen beschikken vleermuizen over een verscheidenheid aan verblijfplaatsen, naast gebouwen en ondergrondse objecten zijn oude bomen zeer belangrijk.
Sommige soorten leven het jaar rond in bomen terwijl andere wisselen tussen bomen, gebouwen en/of ondergrondse plaatsen, afhankelijk van seizoen en klimaat. Een derde groep treft men voornamelijk in bossen aan om er te jagen of om bosranden en dreven te gebruiken om zich naar hun jachtgebieden te begeven (Voûte, 1983).

In Vlaanderen is al enig onderzoek uitgevoerd naar het belang van bossen voor vleermuizen (Willems, 2003, Sablon, 2003, Dekeukeleire, 2006) maar dit is slechts een tipje van de sluier. Meschede (2000) toont in haar lijvig rapport over de ecologie en bescherming van bosbewonende vleermuissoorten aan dat er een uitermate complexe relatie tussen vleermuizen en bossen bestaat. Dit artikel wenst dan ook nader in te gaan op de laatste bevindingen op dit gebied.

Gelieve als volgt te citeren:

Alex Lefevre (2011). Vleermuizen in je bos, een blijk van goed bosbeheer. Bosrevue 38a, p1-4.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 38a

 

 

Terug

Hoe belangrijk is bosbiodiversiteit voor ons thermisch comfort en mentaal welzijn?

Verslag Pro Silva Excursie Bos t’Ename

Lees alle bosrevue artikels