De Do's en Don'ts van bosuitbreiding in Vlaanderen

De Do's en Don'ts van bosuitbreiding in Vlaanderen

1 maart 2008 om 15:53 door Bert De Somviele, Rik De Vreese

23-3.PNG

De Vlaming trekt er in zijn vrije tijd graag te voet of met de fiets op uit om te ontspannen en te genieten van de natuur. Iedereen beleeft deze natuur op zijn eigen manier, en elk van ons heeft ook een eigen idee over wat natuur nu eigenlijk is. Feit is echter dat bomen en bossen voor de meesten onder ons onlosmakelijk verbonden zijn met natuurbeleving. Ook onze beleidsmakers weten dat, en momenteel wordt er bv. werk gemaakt van een nieuw toegankelijkheidsbesluit dat de openstelling van bos en natuur beter afstemt op de hedendaagse noden, en dat ook de meeste toegankelijkheidsverschillen tussen bossen en natuurreservaten wegwerkt. 

Zie PDF

Referenties:

Anoniem (2004). The Danish national forest programme in an international perspective. Danish Forest and Nature Agency. Ministry of Environment.

Anoniem (2008). Natuurindicatoren.be. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Brussel.

De Somviele, B. & Vanderheyden, I. (2003). Studie Bosuitbreiding Meetjesland. Studiebureau Aeolus, Diest.

De Somviele, B., Vanderheyden, I., Roovers, P., De Coster, K., Vanlerberghe, M. & Van Nevel, L. (2006). Bosuitbreiding te Ninove en Roosdaal met speciale aandacht voor de ontwikkeling van een stadsbos, de versterking van het Neigembos en de inrichting van de Dendervallei. Studiebureau Aeolus, Diest.

McCarthy, S., Matthews, A. & Riordan, B. (2002). Determinants of private afforestation in the Republic of Ireland. Department of Economics, NUI Maynooth, Maynooth.

De Vreese, R. (2003). Participatie binnen bos- en natuurontwikkeling. De kunst van het zoeken naar evenwichten. Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Gontrode. 

Labels: